Actualitatea ambasadei

Vioara lui Enescu la Minsk

Ambasada României în Republica Belarus, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” şi Radio România, a organizat, la 18 noiembrie 2019, în Sala Mare a Filarmonicii de Stat din Minsk, un concert-eveniment, care i-a avut ca protagoniști pe unii dintre cei mai valoroși şi apreciaţi muzicieni români - violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.

Datorită acestui eveniment muzical de excepţie, care a avut loc în contextul programului de manifestări dedicate sărbătoririi în Belarus a Zilei Naţionale a României, melomanii locali au avut deosebitul privilegiu de a asculta cum sună vioara, construită în 1730 de unul dintre cei mai renumiţi lutieri ai timpului - Giuseppe Antonio Guarneri (del Gesu). Vioara, cunoscută şi sub numele „Catedrala”, care a aparţinut lui George Enescu, a răsunat în premieră în Belarus, mânuită cu măiestrie şi virtuozitate de remarcabilul violonist Gabriel Croitoru, cel care a câştigat, începând cu 2008, dreptul de interpretare pe acest celebru instrument muzical aflat în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu” și care face parte din categoria bun de „Tezaur” ale României.

În deschiderea concertului, ambasadorul României la Minsk, dl Viorel Mosanu, a subliniat deosebita onoare de a prefaţa sărbătorirea Zilei României în Republica Belarus cu acest concert, prin care vioara lui Enescu poposeşte la Minsk după călătorii multiple în țară și străinătate, împreună cu maieștrii Gabriel Croitoru și Horia Mihail. Ambasadorul român a exprimat satisfacţia deosebită pentru faptul că înregistrarea concertului de la Minsk va fi difuzată, cu prilejul Zilei României de postul național de radio al Republicii Belarus, oferind posibilitatea melomanilor din cele mai diverse colţuri ale acestei țări să-i asculte pe unii dintre cei mai reprezentativi interpreţi români ai momentului.

Programul concertului de la Minsk a inclus lucrări de M. de Falla, N. Paganini, A. Dvorák, P. I. Ceaikovski, Fr. Kreisler, E. Bloch, W. A. Mozart, Fr. M. Veracini, C. Saint-Saëns, J. Suk, Gabriel Fauré, precum şi George Enescu și Ciprian Porumbescu.

Prezent la eveniment, Iuri Ghildiuk, directorul artistic al Filarmonicii belaruse a subliniat: „Concertul de astăzi al acestor doi muzicieni români de excepție a oferit melomanilor belaruși șansa de a descoperi nume noi în arta muzicală. În zilele de astăzi, rareori avem ocazia să ascultăm un duo, care interpretează în concert doar piese de largă popularitate. În general, programele de recital sunt formate din sonate, în mare parte, dar interpreții români au demonstrat melomanilor de la Minsk cea mai înaltă iscusință și spiritualitate deosebită, interpretând miniaturi semnate de compozitori cunoscuţi în cele mai diverse stiluri. Mulțumim Ambasadei României pentru sprijinul și colaborarea acordate, care au permis belarușilor să-i cunoască pe Gabriel Croitoru și Horia Mihail, violonist și pianist de talie mondială”.

La 19 noiembrie a.c., violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail au susținut ore de măiestrie la Colegiul Național de Muzică „M.I. Glinka”, instituție de învățământ muzical de prestigiu, care în acest an sărbătorește 95 de ani de la înființare.

Demersul cultural, supranumit „Vioara lui Enescu la Minsk”, parte din proiectul „Români în cultura universală”, în cadrul campaniei de diplomație publică și culturală „Ferestre spre România: Cultură, Artă, Oameni” a Ambasadei României în Republica Belarus, coordonator de proiect Nadia Moșanu, a fost organizat în colaborare cu Filarmonica de Stat, iar parteneriatul media a fost asigurat de Canalul cultural Belarus 3 și Radio Belarus cultural, posturi din cadrul Companiei de Stat de Televiziune şi Radiodifuziune a Republicii Belarus. Proiectul s-a derulat cu sprijinul S.C. Aromatics SRL și a hotelului Renaissance Minsk.

 

 

În prim plan

Lansarea volumului Eminescu

15.01.2020

Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Române, Ambasada României în Republica Belarus lansează prima ediție ilustrată a volumului de poezii din opera marelui poet traduse în limba belarusă. Lucr…

Derularea concursului de burse oferite de statul român

14.01.2020

A început depunerea dosarelor pentru bursele oferite de statul român, cetăţenilor străini, pentru anul universitar 2020-2021. RO: http://www.mae.ro/node/10250 EN: http://www.mae.ro/en/node/10251 FR: http://www.mae.ro/fr/node/10253 …

Participarea Ambasadei României în Republica Belarus la Târgul de Crăciun

12.12.2019

Ambasada României în Republica Belarus a participat, la 8 decembrie 2019, la Târgul Internaţional de Crăciun, eveniment de caritate care se desfăşoară, în mod tradiţional, în prag de sărbători, în fiecare capitală a lumii, cu participarea…