Home

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

La 20 decembrie 1991, România a recunoscut independenţa Republicii Belarus şi la14 februarie 1992 a stabilit relaţii diplomatice cu această ţară.

Dialogul politic în ultimii nouăsprezece ani a inclus: vizite la nivel înalt (ale preşedintelui României la Minsk – iulie 1992, martie 1994; ale preşedintelui Republicii Belarus în România – mai 1993, aprilie 1994); la nivelul primilor miniştri (ale primului ministru al Republicii Belarus în România – mai 1995); vizite la nivelul miniştrilor de externe (Bucureşti, februarie 1992 / martie 1993).

România, asemenea tuturor statelor membre ale UE îşi exprimă dorinţa de reangajare progresivă în relaţiile cu Belarus şi este dispusă să dezvolte dialogul cu autorităţile belaruse, în scopul încurajării progresului real pentru democraţie şi respectarea drepturilor omului. 

În planul relaţiilor bilaterale România încurajează continuarea dialogului la nivelul MAE şi stimularea constantă a relaţiilor bilaterale pe dimensiunea economică. Nu există probleme în suspensie în relaţia cu Republica Belarus.

Reprezentare diplomatică

Ambasade

În 1992  România a deschis ambasadă la Minsk. Conducerea acesteia este asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri a.i.

În 1993  Republica Belarus a deschis la Bucureşti un consulat general, pe care l-a ridicat la nivel de ambasadă în 1995, condusă în prezent la nivel de însărcinat cu afaceri a.i.

După stabilirea relaţiilor diplomatice şi deschiderea reciprocă a misiunilor diplomatice, raporturile dintre România şi Belarus au urmat un curs relativ ascendent, în toate domeniile.

Misiunile permanente ale României şi Belarus de la New York şi Geneva au colaborat în cadrul unor proiecte iniţiate de ONU, iar după obţinerea independenţei statului belarus, delegaţiile celor două ţări s-au sprijinit reciproc în organizaţiile internaţionale, în special în cadrul ONU şi al instituţiilor sale specializate.

România a susţinut includerea Belarus în cadrul statelor din vecinătatea estică a UE, care beneficiază de Parteneriatul Estic al UE, lansat la Summit-ul de la Praga, la 7 mai 2009 apreciind că acesta reprezintă un mijloc prin care relaţia UE-Belarus şi implicit relaţia bilaterală româno-belarusă va trece la un alt nivel.

România va respecta, în continuare, recomandările UE şi ale Consiliului Europei privind nivelul contactelor politice cu Belarus şi, în probleme majore, îşi va coordona acţiunile cu UE şi aliaţii NATO

 Accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă

Partea belarusă manifestă interes pentru demararea discuţiilor de negociere a unei noi Convenţii consulare în scopul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii belaruşi. Pentru Belarus este important să se încheie un nou Acord care să nu contravină normelor Schengen în perspectiva integrării României în acest spaţiu, dar nici să nu fie o piedică în calea dezvoltării relaţiilor interumane între cetăţenii celor două state.

În prim plan

Lansarea volumului Eminescu

15.01.2020

Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Române, Ambasada României în Republica Belarus lansează prima ediție ilustrată a volumului de poezii din opera marelui poet traduse în limba belarusă. Lucr…

Derularea concursului de burse oferite de statul român

14.01.2020

A început depunerea dosarelor pentru bursele oferite de statul român, cetăţenilor străini, pentru anul universitar 2020-2021. RO: http://www.mae.ro/node/10250 EN: http://www.mae.ro/en/node/10251 FR: http://www.mae.ro/fr/node/10253 …

Participarea Ambasadei României în Republica Belarus la Târgul de Crăciun

12.12.2019

Ambasada României în Republica Belarus a participat, la 8 decembrie 2019, la Târgul Internaţional de Crăciun, eveniment de caritate care se desfăşoară, în mod tradiţional, în prag de sărbători, în fiecare capitală a lumii, cu participarea…