Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Înscrierea documentelor emise de autorităţile străine

Ambasada României la Minsk înscrie în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere, căsătorie sau deces emise de autorităţile belaruse şi eliberează certificate româneşti.

Actele necesare înscrierii/transcrierii se depun la secţia consulară; solicitantul cetăţean român, trebuie să se prezinte personal pentru semnarea în faţa consulului a unei declaraţii notariale la depunerea sau, după caz, ridicarea actului.

Cetăţenii care nu doresc efectuarea transcrierii actului de stare civilă la Ambasadă si nu se deplasează în România pentru aceasta, pot împuternici o persoană în România pentru a efectua transcrierea la Serviciul de stare civilă din localitatea de domiciliu.

 Atenţie!

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români (certificat de naştere, certificat de căsătorie) întocmite în străinătate au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.  Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la naşterea copilului sau înregistrarea căsătoriei la autorităţile străine să solicite transcrierea acestor acte.

Legea 201 din 2009 prevede că, în cazul în care întocmirea actului nu a fost făcută la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, acesta se face în România la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul părinţilor.

Cererea de înscriere a naşterii se depune de către unul dintre părinţi (cetăţean român). La eliberarea documentului se va prezenta acelaşi părinte care a depus cererea.

Cererea de înscriere a căsătoriei se depune de către ambii soţi. La eliberarea certificatului de căsătorie se va prezenta soţul/soţia cetăţean român.

În prim plan

Lansarea volumului Eminescu

15.01.2020

Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Române, Ambasada României în Republica Belarus lansează prima ediție ilustrată a volumului de poezii din opera marelui poet traduse în limba belarusă. Lucr…

Derularea concursului de burse oferite de statul român

14.01.2020

A început depunerea dosarelor pentru bursele oferite de statul român, cetăţenilor străini, pentru anul universitar 2020-2021. RO: http://www.mae.ro/node/10250 EN: http://www.mae.ro/en/node/10251 FR: http://www.mae.ro/fr/node/10253 …

Participarea Ambasadei României în Republica Belarus la Târgul de Crăciun

12.12.2019

Ambasada României în Republica Belarus a participat, la 8 decembrie 2019, la Târgul Internaţional de Crăciun, eveniment de caritate care se desfăşoară, în mod tradiţional, în prag de sărbători, în fiecare capitală a lumii, cu participarea…