Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Înscrierea documentelor emise de autorităţile străine

Ambasada României la Minsk înscrie în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere, căsătorie sau deces emise de autorităţile belaruse şi eliberează certificate româneşti.

Actele necesare înscrierii/transcrierii se depun la secţia consulară; solicitantul cetăţean român, trebuie să se prezinte personal pentru semnarea în faţa consulului a unei declaraţii notariale la depunerea sau, după caz, ridicarea actului.

Cetăţenii care nu doresc efectuarea transcrierii actului de stare civilă la Ambasadă si nu se deplasează în România pentru aceasta, pot împuternici o persoană în România pentru a efectua transcrierea la Serviciul de stare civilă din localitatea de domiciliu.

 Atenţie!

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români (certificat de naştere, certificat de căsătorie) întocmite în străinătate au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.  Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la naşterea copilului sau înregistrarea căsătoriei la autorităţile străine să solicite transcrierea acestor acte.

Legea 201 din 2009 prevede că, în cazul în care întocmirea actului nu a fost făcută la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, acesta se face în România la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul părinţilor.

Cererea de înscriere a naşterii se depune de către unul dintre părinţi (cetăţean român). La eliberarea documentului se va prezenta acelaşi părinte care a depus cererea.

Cererea de înscriere a căsătoriei se depune de către ambii soţi. La eliberarea certificatului de căsătorie se va prezenta soţul/soţia cetăţean român.

În prim plan

Alegeri pentru Președintele României – 2019

21.08.2019

VOTUL ÎN STRĂINĂTATE INFORMAȚII GENERALE Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție 3…

Secţie Consulară închisă temporar

04.07.2019

ATENŢIE! Vă informăm că Secţia Consulară va fi închisă în perioada 16 iulie – 20 august 2019. Pentru urgenţe, vă rugăm să contactaţi Secţiile Consulare ale Ambasadei României la Moscova (adresă: 119590, Moscova, Mosfilmovskaia uliţa…

Ziua României sărbatorită la Jocurile Europene de la MINSK

26.06.2019

La 22 iunie 2019, în cea de-a doua zi a Jocurilor Europene de la MINSK 2019, a fost marcată Ziua României în perimetrul Fan Zone din Capitala belarusă. A fost o zi veselă, în care la Minsk s-a cântat şi s-a dansat româneşte. Alături de Mihai…